Ensin Hanneli ja Pekka Sillfors rakastuivat, sitten he jättivät elämänsä ruuhka-Suomessa ja aloittivat uuden Ivalossa. Nyt he luovat design- ja gourmet-elämyksiä arvovieraille.
Kuvat: Ville Rinne Teksti: Sanna Kekki
Julkaistu Gloria-lehden huhtikuun 2021 numerossa
Elämä muuttuu nyt.
Hanneli ja Pekka Sillfors tunsivat sen molemmat, kun he seisoivat ensimmäisen kerran Inarijärven eteläisimmän lahden rannalla. Oli elokuu vuonna 1992. Kokemus oli voimakas ja intuitiivinen eikä sitä voinut selittää järjellä. Edessä aukesi kirkas vesi ja ympärillä vallitsi äänettömyys. Takana seisoi puoli vuosisataa vanha tukkikämppä.
– Tajusimme, että tänne me muutamme, ja juuri niin siinä kävi, Sillforsit muistelevat entisessä tukkikämpässä, josta he ovat entisöineet itselleen modernin kodin.
Kun pariskunta aikoinaan kertoi muuttopäätöksestä läheisilleen, reaktiot olivat yllättyneitä ja jopa järkyttyneitä. Olihan pari tavannut vasta puoli vuotta aiemmin. Sitä paitsi: kuinka mainostoimiston johtajana ja muotialalla työskentelevät pääkaupunkiseudun asukit uskaltaisivat jättää uransa ja muuttaa Lappiin, kauas kaikesta?
Sillforsit olivat kuitenkin varmoja siitä, mitä tahtoivat.
– Uskomme intuitioon ja siihen, että elämää pitää elää nyt eikä sitten kun. Lisäksi meitä auttoi se, että olimme tavatessamme jo nelikymppisiä. Tunsimme itsemme ja tiesimme, mitä haluamme.
PÄÄTÖS, JOKA PITI
Pekka oli liikkunut Lapissa jo aiemmin ja hurmaantunut luonnon voimasta, erämaista ja vuodenajoista. Hannelille pohjoinen oli vieraampi. Jo ensivisiitillä hän tunsi kuitenkin rauhaa ja ajatteli, että voisi asua seudulla.
Sillforsit päättivät pitää sapattivuoden ja katsoa, kuinka elämä lähtee pohjoisessa käyntiin. Pekka alkoi työskennellä konsulttina ja Hanneli keskittyi keramiikkaan. Jo muutaman kuukauden kuluttua kirkastui, että he eivät palaisi Helsinkiin.
Sillforsit rakastuivat selviin vuodenaikoihin. Usein he hyppäsivät autoon ja ajoivat kolmen tunnin matkan Jäämeren rantaan. Tuntui uskomattomalta etuoikeudelta asua puhtaiden vesien ja koskemattoman luonnon keskellä. – Tämä ei ole muuttunut. Olemme hyvin onnellisia asuin- paikastamme. Emme ole kertaakaan katuneet päätöstämme jäädä.
Pian muuton jälkeen Sillforseille tarjoutui mahdollisuus ostaa kotinsa viereinen tontti. Vuosi kauppojen jälkeen parin sadan metrin päähän kotiovelta nousi ympäristöön sointuva, tummasävyinen ja kaksikerroksinen rakennus, joka toimi ensin pariskunnan työhuoneena ja keramiikkapajana. Työmatka taittui pitkospuita pitkin.
ELÄMYKSIÄ ARVOVIERAILLE
Muutaman vuoden kuluttua Sillforsit alkoivat miettiä, voisivatko he hyödyntää tilaa myös intohimonsa eli kotimaisen designin ja taiteen tunnettavuuden edistämiseen. Sillforsit halusivat, että Lappiin tulevilla matkailijoilla olisi mahdollisuus tutustua luontoelämysten lisäksi huippumuotoiluun.
Pohdinnan seurauksena syntyi Design House Idoli, jonka vaihtuvissa näyttelyissä esiteltiin pariskunnan suosikkisuunnittelijoiden, -taiteilijoiden ja -yritysten töitä.
– Ideamme otettiin hyvin vastaan. Kaikki, joita pyysimme yhteistyöhön, lähtivät mukaan, Hanneli kertoo. Pekka lisää, että Saariselällä on yhä tänäkin päivänä paljon firmojen edustusmajoja. – Mikä onkaan parempaa Suomi-kuvaa kuin tarjota kansainvälisille arvovieraille ja yhteistyökumppaneille hetki erämaaluonnon ja designin äärellä.
Vuosien aikana Sillforsit ovat esitelleet muun muassa Eero Aarnion, Harri Koskisen, Oiva Toikan, Brian Keaneyn sekä Fiskarsin, Arabian, Iittalan, Artekin, Marimekon ja Woodnotesin tuotteita. Haastatteluhetkellä Design House Idolin yläkerrassa on nähtävillä Eero Hyrkäksen jaloteräksisiä luomuksia ja Markku Salon lasitaidetta.
GOURMETIA ERÄMAASSA
Viisi vuotta sitten Sillforsit päättivät yhdistää konseptiinsa vielä yhden rakkauden kohteensa eli ruoan. Nykyään he tarjoavat vierailijaryhmilleen galleriassa neljän ruokalajin fine dining -illallisen, joka syntyy keittiömestari Markku Seppäsen käsissä arktisista, paikallisista raaka-aineista.
Sillforsit ovat melko vaitonaisia asiakkaistaan. -Vieraamme ovat pääosin luksusmatkailijoita, valtiotason henkilöitä ja kotimaisten yritysten vieraita, Pekka paljastaa.
Idolissa on kestitty esimerkiksi brittiläisen autovalmistaja McLarenin asiakkaita. Gourmet in Gallery-kokonaisuuteen kuuluu alkumalja, jonka aikana Sillforsit esittelevät gallerian taidetta ja designia. Vieras saa illallisen aikana kokeilla kattauksessa käytettyjä aterimia, laseja ja astioita ja tilata niitä halutessaan kotiinsa. Tämän jälkeen vieraat johdatetaan alakertaan, jossa he he voivat ruokailun ohessa seurata keittiömestarin työskentelyä pitkän pöydän viereen rakennetussa avokeittiössä.
Illallisen jälkeen kahvit ja digestiivit tarjoillaan rantaan rakennetussa Helmi-lasikodassa, jonne Sillforsit palaavat keskustelemaan vieraidensa kanssa. Pariskunta sanoo, että tämä on heidän tapansa arvostaa paikallisuutta ja luontoa.
– Vähemmän blingblingiä, enemmän laatua ja ajattomuutta. Vaikka vieraamme ovat nähneet paljon, Ivalo ja Inari onnistuvat tarjoamaan usein jotain uutta. Kyse on Lapin lumosta.
Hanneli muistuttaa myös, että tarpeen vaatiessa Ivalosta pääsee Helsinkiin puolessatoista tunnissa. – Identiteettimme on edelleen helsinkiläinen. Me vain asumme muualla kuin kotikaupungissamme. Helsinki, ystävät ja suurkaupungin tarjoamat ilot ovat yhä tallella.
Lapin lisäksi Sillforsit rakastavat Italian Toscanaa: sen ruokakulttuuria, värejä ja luonnonläheisyyttä. – Kutsumme elämäntyyliämme jäämerellis-välimerelliseksi. Molemmilla Euroopan laidoilla on samaa rentoutta. Normaalioloissa käymme Italiassa muutaman kerran vuodessa.
RAKASTUNEEN ROHKEUDELLA
Sattuma ja intuitio korostuvat Sillforsien puheissa usein. Merkittävin yhteisen taipaleen sattumista tapahtui Tahkovuorella, kun Hanneli ja Pekka kohtasivat ensi kertaa.
Hanneli oli laskettelumatkalla ystäviensä kanssa. Nämä olivat kiinnittäneet huomionsa Pekkaan jo edellisenä iltana ja vakuuttuneet, että tämä mies Hannelin pitää tavata – Vastasin, että höpö höpö. Puoli tuntia kohtaamisemme jälkeen kuitenkin tunsin, että elämäni muuttui pysyvästi, Hanneli kertoo.
Häitään Sillforsit juhlivat noin vuosi Lappiin muuttonsa jälkeen. Heidät vihittiin kaamoksen ensimmäisenä päivänä tiettömän taipaleen päässä pienessä Pielpajärven erämaakirkossa. Rakastumisesta puhuminen hymyilyttää yhä. – Rakastuneena ihminen on vankkumattoman peloton ja myönteinen. Olemme iloisia, että vastarakastuneina tekemämme ratkaisut kantoivat ja tekivät mahdolliseksi näköisemme elämän.
Suhdettaan pariskunta vaalii viikoittain. Työnjakoon jo vuosia ollut sama. Perjantai-iltaisin Hanneli lämmittää saunan ja Pekka valmistaa pitkän illallisen. Koti on siivottu, stereoissa soi Andrea Bocelli. On aika istahtaa juhlapöydän ääreen, nauttia lasillinen viiniä ja keskustella maailman menosta.
Olohuoneen ikkunoista Inarijärvelle katsoessaan, Sillforsit pohtivat usein myös sitä, kuinka hyvin elämä on heitä kohdellut. – Toki meilläkin on ollut haasteemme, surumme ja koettelemuksemme. Päätimme kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa nähdä kauneutta kaikkialla. Siinä olemme pysyneet.
Kuvat: Ville Rinne Teksti: Sanna Kekki
Julkaistu Gloria-lehden huhtikuun 2021 numerossa